Put od Masline do Ulja

Put od Masline do Ulja

Kada pomislite na maslinovo ulje, vjerojatno zamišljate ukusnu zlatnu tekućinu koja obogaćuje vaša jela. No, odakle ono dolazi? Danas ćemo vam pokazati kako nastaje, izravno iz našeg vrta u turističkoj agenciji.


1. Briga o maslinama
Sve počinje s maslinama u našem vrtu. Masline vole toplo i sunčano vrijeme, a kod nas odlično uspijevaju. Sadimo ih kako bismo pomogli okolišu i pružili nešto posebno našim gostima.


2. Berba maslina
Berba maslina obično se odvija u jesen, u listopadu i studenom. To je zahtjevan posao koji traži pažnju. Naš tim, koji uključuje lokalne stručnjake i volontere, bira najbolje masline s drveća, one koje su idealno zrele.


3. Proizvodnja maslinovog ulja
Nakon berbe, masline prolaze poseban proces kako bi se pretvorile u ulje. Taj proces se zove hladno prešanje. To je nježno cijeđenje maslina kako bismo dobili ulje. Na ovaj način dobiva se ekstra djevičansko maslinovo ulje, najkvalitetnije vrste.


4. Čišćenje ulja
Nakon hladnog prešanja, ulje prolazi dodatne korake kako bi bilo čisto i bistro. Ovaj dio posla prepustimo stručnjacima, koji odvajaju ulje od vode i krutih dijelova te ga filtriraju kako bi bilo potpuno čisto.


5. Punjenje i čuvanje
Gotovo ulje stavlja se u boce. Boce dobivaju etikete s datumom proizvodnje i vrstom maslina koja je korištena. Da bi ulje ostalo kvalitetno, čuva se u tamnim i hladnim prostorijama, daleko od svjetla i topline.


Sljedeći put kad uživate u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, sjetite se da je ono stiglo iz našeg vrta na vaš stol. Ako želite isprobati ovo ulje, zašto ne biste posjetili predivni otok Krk? Doživite čaroliju naših maslinika i uživajte u najboljem maslinovom ulju. Vidimo se na Krku!